Blue Mountains

Hej alla mina lasare!
Australia Day var jattetrevligt! Jag och Lovisa, som jag umgas mest med nu, akte som sagt pa bbq pa en strand utanfor Sydney som heter Cronulla beach. Den var fantastisk (nastan som en skansk strand.. hehe)! Det var runt 10-15 personer dar, men det var bara killarna som pratade med en, tjejerna var ganska bitchiga. Men killarna var trevliga! Vi lyssnade pa en nedrakning av de 100 basta latarna fran aret som gatt, och det var bra musik. Jag kande igen en hel del och de blev lite imponerade av det, speciellt nar jag kunde nagon som inte de kunde. Pa kvallen var det fyrverkerier pa stranden, det var verkligen en fin natt for det var helt vindstilla och stjarnklart. En trevlig kvall! Nar jag skulle aka hem stannade taget i nagon liten ort och korde inte langre, sa alla fick ga av och vanta pa en buss. Drygt! Men har man rest med Skanetrafiken de senaste manaderna ar man ju van, sa jag blev inte sarskilt radd.
Efter tre timmars somn var det dags att ga upp igen for min forsta dag pa jobbet. Det var inte alls fruktplockning som jag trodde, utan ett lagerjobb. 8 timmar agnades at att sla in kartonger med TV-apparater i skyddsplast, tejpa, satta fast postetiketter och lagga dem pa stora pallar. Ett evighetsjobb som var riktigt drygt, jobbigt och varmt! Eftersom jag inte visste om man fick ha shorts pa jobbet hade jag jeans pa mig, det kandes som jag kokade.. Den andra jobbdagen var roligare (och jag hade shorts pa mig), da skulle man plocka ihop saker fran en plocklista, organisera dem i lador, tejpa ihop och satta fast postetiketter. Jag kanner mig ganska duktig pa att tejpa och satta fast etiketter nu.
Igar var jag och Lovisa vid Blue Mountains utanfor Sydney. Staden vi akte tag till, Katoomba, var en liten, mysig, avslappnad by och det var skont att komma ifran livliga Sydney ett tag. Bergen var jattehaftiga, vi gick langs nagra stigar och blev standigt fascinerade av det vi sag. Det var dock ganska daligt skyltat sa vi hittade inga nya stigar att ga in pa, vilket gjorde att vi bara sag en brakdel av allt man hade kunnat se. Men det var valdigt kul anda.
Nar vi kom hem bytte vi hostel. Nu bor vi pa ett billigt stalle, och det marks - koket ar jatteackligt aven har (men det finns iallafall spis och diskmedel), kylen ar alldeles for liten och det ar jattevarmt pa rummet. Men vi star nog ut en helg. Forst skulle vi bo i ett rum med bade tjejer och killar, men nar vi flyttat in dar och sett vilka vi skulle bo med (en sliskig, solbrand fransman som knappt kunde engelska och en tjock australiensare) flyttade vi till ett tjejrum med en gang. Det kanns mycket battre och nu vet vi att man aldrig ska bo i ett mixat rum!
Nu ar vi har pa WTC-kontoret och svarar pa alla mejl. Snart ska vi ga till The Rocks Market, en marknad som ar oppen varje helg. Imorgon vantar, om vadret tillater, en dag pa stranden.

Nedan kommer lite bilder fran Blue Mountains. Enjoy!


Australia Day

Idag ar det Australia Day! Det vill saga Australiens nationaldag. Den firas tydligen ganska mycket har, igar sag man hur de borjade forbereda en massa med mattalt, scenbyggen, avstangda vagar och sa. Det verkar ungefar som en festival, jag tankte direkt pa Malmofestivalen.
Jag ska ut lite pa stan nu, och kanske traffa Lovisa (en svensk tjej jag mejlat med innan resan) som jag traffade igar. Sen ska jag hem till hostelet och laga lite mikrolunch (jag borjar trottna pa nudlar, burksoppa och kottfarspaj!) for att sedan gora mig i ordning infor en barbecuefest som jag och mina hangoutvanner ar bjudna pa. Vi var ute i helgen och da traffade vi tre australiensiska killar som bjod in oss. Sa oppna och vanliga ar de har! Det kommer forhoppningsvis finnas fler trevliga, glada australiensare dar. Festen ar pa Cronulla beach, en strand som ligger ungefar en halvtimme utanfor Sydney. Sa vi maste aka tag, det blir premiar for det nu, spannande!
Imorgon ska jag jobba! Igar fick jag namligen ett endagsjobb (men som kanske kan forlangas) med fruit picking and packing, dvs att jag tror jag ska sitta vid ett lopande band och packa ner frukt i lador. Oronproppsfabriksliknande! Dit maste jag ocksa aka tag, och sen buss, det tar ungefar en timme allt som allt. Sa jag maste ga upp vid fem pa morgonen, jag ser framfor mig hur jag knappt kommer kunna oppna ogonen.. Men vad gor man inte for pengar.
Annars gor vi inte sa mycket om dagarna; konstigt nog kanns det som man har sett det mesta av Sydney nu. Staden ar inte sa stor som jag trodde (inte centrum iallafall), det ar gangavstand ratt igenom. Dock har jag inte varit i alla utkanter, jag vill till exempel fortfarande till Glebe som ska vara en lite mer bohemisk, estetisk stadsdel. Jag funderar pa att bo dar nasta gang jag flyttar. Det ar forresten valdigt latt att hitta i staden. Jag tror det beror pa att gatorna ligger som ett rutnat, och sa att nagra gator liksom gar ratt igenom hela stan sa om man hittar ut pa dem kommer man ratt.
Vadret ar fortfarande varmt, men det har varit molnigt i nagra dagar nu. I helgen borjade det blasa jattemycket och sen kom varldens sporegn - it was raining cats and dogs! Tyvarr hade jag inte regnjackan med mig sa jag blev sjoblot. Men det var nog bra att det regnade, for efterat blev luften mycket friskare och det var inte lika kvavt. Idag ar det soligt igen och sakert 30 grader, finfint! Jag ar riktigt stolt over att jag lyckats undvika att branna mig den har veckan.
Det jag saknar mest nu ar nog hemlagad mat, att kunna sitta i soffan framfor TV:n och att ha tillgang till mer klader!
Vi hors!

Opera House

Gosh, I love Australia!
Gardagen spenderades pa Bondi Beach, den popularaste stranden i Sydney, med norskan Michelle (som jag umgatts med tidigare) och de tva svenskarna Emelie och Andreas som kom i forrgar kvall. 29 grader i luften, 22 i vattnet - en slapp dag pa stranden var nog precis vad jag behovde eftersom jag fortfarande inte kommit in i dygnsrytmen (jag har inte kunnat sova mer an bara nagra timmar de natterna jag varit har - pa fem dygn har jag nog sovit max 12 timmar). Vagorna var ganska hoga och det var fullt med surfare overallt. Och sanden var fin som slipdamm! Pa kvallen skulle vi ga ut, men nar vi kom till baren vi skulle till (och efter att ha letat efter den i sakert trekvart) var den stangd sa vi fick snallt vanda och ga hem igen.
Idag har Michelle akt vidare till Melbourne, sa jag, Emelie och Andreas har varit vid operahuset och Royal Botanic Garden. Operahuset var sjukt maffigt, sa mycket storre an det ser ut pa bild! Dock var det kokhett ute och knappt nagon skugga sa det var val inte direkt behagligt att ga runt dar. Svetten rann over hela kroppen och man sag ut som en krafta i ansiktet. Botaniska tradgarden var valdigt fin, dar fanns manga olika sorters trad, en hel del fina faglar och sa en massa halvmeterlanga fladdermoss som hangde i ett trad. Och sa sag vi de forsta spindlarna! De var inte sarskilt stora, men med jattelanga gulrandiga ben. Efter att vi hade sett dem kandes det som att det krop overallt pa en..
Nu pa kvallen har jag atit pestopasta och nu haller jag pa att hitta ett nytt hostel. Jag flyttar ut harifran Sydney Central YHA imorgon och det ar for dyrt att bo kvar, sa jag forsoker hitta nagot billigt men anda hyfsat centralt. Emelie och Andreas flyttar ut forst pa sondag. Ikvall ska vi nog ta det lugnt i poolen pa takvaningen och sen kanske se pa bion som finns har. Efter det ska jag packa och, forhoppningsvis, sova ut!


Sydney

G'day!
Nu har jag varit i Sydney i ungefar ett dygn. Klockan ar elva pa kvallen och jag borjar bli rejalt trott, for sedan jag akte har jag nog bara sovit ungefar 6, 7 timmar. Resan gick bra. Efter ett tarfyllt hejda till mamma gick jag ensam pa planet till Bangkok. Dar satt jag i ungefar 10 timmar och spenderade tiden med att se pa bitar av de tre filmerna This Is It, The Informant och Love Happens pa en stor och jattedalig skarm. Resten av tiden gick till att ata, lyssna pa musik pa Artan (= iPoden for ovetande) och losa korsord.
I Bangkok motte jag en annan WTC-resenar som jag pratat lite med pa msn. Vi forundrades over att vi var de enda ungdomarna dar. Pa flyget till Sydney hade vi egna TV-skarmar dar man kunde valja bland en massa filmer, vilket var skont! Jag sag tre pa raken for jag var inte ett dugg trott. Efter det somnade jag som ett litet barn i nagon timme, och nar jag drog upp fonstergardinen tappade jag nastan andan - under mig fanns Australiens outback som var riktigt maffig att se. Bara stapper med lite berg och en massa oken sa langt ogat kunde na. Det var riktigt vackert och jag satt dar en bra stund och bara tittade.
Val framme i Sydney mottes vi upp av en WTC-person. Tydligen hade ungdomarna gomt sig nagonstans i Sydney, for vi var 8 stycken som akte samma plan. Dessutom var dar tva norrman. Vi akte till hostelet i en minibuss och alla hade nog lite hjartklappning pa grund av vanstertrafiken. Pa hostelet fick vi vara rum, jag hamnade dock inte med nagon av de andra utan med en tjej fran Melbourne som checkade ut idag. Nu bor dar istallet tva brittiska tjejer, och en tysk tjej, som ska checka ut imorgon.
Idag har vi varit pa WTC-kontoret pa informationsmote, och sedan utforskat stan lite grann. Det ar valdigt fint har; de stora gatorna blandas med grona parker och sa finns havet forstas. Aven temperaturen ar tillfredsstallande - idag har det nog varit mellan 25-30 grader (och australiensarna klagade over kylan) och sol hela dagen. Det verkar bli lika fint imorgon sa da ska vi aka till nagon av de fina stranderna och koppla av. Jag ska ocksa fundera pa hur och nar jag ska aka vidare.
Jag saknar er dar hemma, men det jag saknar mest just nu ar nog faktiskt grovt brod! Det grovsta som finns kallas multigrain och ar typ fralla med nagra sma korn i. Andra konstiga saker ar att det bara ar gront vid overgangsstallena i typ 2 sekunder och da talar jag sanning. Dessutom verkar medelaldern vara valdigt lag - jag har inte sett en endaste gamling har.
Nu var det tankt att vi skulle ga ut pa nagon pub och prata med aussies, men jag far se hur det blir med det. Trottheten har hunnit ikapp mig sa sangen kanns nagot mer lockande..

Cheers!

Adios amigos

Nu finns det inte mycket till återvändo.
Väskan är så gott som packad,
iPoden är laddad,
och stirrigheten som fanns tidigare idag är faktiskt nästan helt försvunnen.
Kvar finns bara lite förväntansfull nervositet och en oro över att glömma något viktigt,
men det hör ju till.
Imorgon åker jag och mamma till Stockholm.
På måndag åker vi till Arlanda.
Och där börjar mitt 2010.
Så hejdå iskyla,
hejdå Marabouchoklad,
hejdå lagom,
hejdå Sverige!

4 dagar kvar

Jag har pickat och packat. Lagt ner och tagit upp. Organiserat, omorganiserat. Tryckt, dragit och slitit. Det är inget lätt jobb att packa en väska som högst får väga 20 kg, men helst ska väga 13 kg, och ska innehålla livsnödvändiga saker för minst ett halvår.
Efter att jag provpackat igår tog jag en promenad med väskan på ryggen. 45 minuter snöig skogsstig är kanske inte det bästa valet, men man måste ju ta in så mycket svensk vinter man bara kan så länge man har den. Iallafall, väskan kändes alldeles för tung och otymplig och jag drog en djup suck inombords.
Idag, efter ännu några justeringar, slitningar och ned- och uppackningar, tog jag en promenad till, som avslutades i mitt andra hem - jobbet. Jag kände mig riktigt smart när jag tidigt (eller ja, tidigt och tidigt, jag har vant mig vid sovmorgnar) imorse kom på att på jobbet finns en Posten, och i Posten finns en våg. Aha!
Resultat: packningen väger cirka 15 kg och jag blev därmed flera kilon lättare när oron försvann. För nu tänker jag inte ändra mer. Det som jag nu har på min packningsöversikt ska med. Mitt halvår väger 15 kg, och trivs med det!

6 dagar kvar


Det är 6 dagar kvar till livet på andra sidan jorden, och jag börjar bli nervös på riktigt. Efter mammas och min resfeber - som ledde till att vi såg framför oss hur mitt Stockholmståg skulle vara inställt - fick jag igår en frossaattack och var tvungen att lägga mig i ett varmt bad för att sluta skaka. Botemedlet: att köpa en tågresa till Stockholm dagen innan. Missa-flyget-nervositeten försvann och det visade sig dessutom att halva släkten kommer att befinna sig i huvudstaden denna söndag. Bättre kan det väl knappast bli?
Nu återstår bara att växla pengar, ta ett jobbfoto av mig själv och packa. Men det är visserligen inte så bara; det är svårare än man tror att skala ner sin garderob till några få plagg!

RSS 2.0