30 april - valborg?

Klockan ar snart halv sex och hemma i Sverige ar det Valborgsmassoafton idag. Har finns inget sadant; istallet ar det en vanlig fredag vilket innebar att jag, Stefanie och brittiska Sarah ska ga ut ikvall (det har blivit en tradition att vi tre gar ut pa fredagar). Forhoppningsvis blir det till ett nytt stalle; the Family, som ska vara ett av de storsta och basta stallena i Brisbane. Om inte blir det antagligen Fridays, som inte heller ar helt fel.
Igar var en fantastisk dag pa alla satt och vis! Efter 6 timmars somn (ja, vi var ute i onsdags ocksa. Har ar livet ett enda stort party just nu) borjade jag dagen med att stada hela lagenheten och lyckades halvera tiden det tog jamfort med forra gangen. Sedan traffade jag Elena och vi gick en promenad i City Botanical Gardens och drack kaffe vid Riverside Restaurants. Vadret var helt perfekt - varken for varmt eller for kallt - och det var avkopplande och trevligt.
Kvallen tillbringades med mina fantastiska flatmates som jag bara tycker mer och mer om for varje dag. Kamila skrev uppsats, Alex hjalpte henne och jag halvkollade pa Avatar. Nar alla var sadar lagom trotta och nastan somnade i soffan beslutade vi oss anda for att ga ut. Ungefar samtidigt meddelade Alex att hans kompis ville flytta in i mitt rum efter mig! En stor tyngd lattade darmed fran mitt hjarta. Runt halv tolv traskade vi till Balcony Bar, dar det varje torsdag ar Colombian Party. Dar inne vantade var fjarde flatmate David, mina fore detta flatmates Liliana och Felipe och deras colombianska vanner. I en timme fick jag dansa bade salsa, merengue och ragaton - fraga mig inte vad skillnaden ar - och det var hemskt roligt! Colombianerna stannade, men jag och Alex gick vidare till O'Malleys dar det varje torsdag ar Brazilian Party (nagot Swedish Party finns inte...). Efter en stund kom aven Kamila, David och Felipe dit och sedan dansade vi tillsammans till klockan 3. Pa hemvagen stannade vi till vid kangurustatyerna pa King George Square och tog turistfoton, dock inte med min kamera. Nar vi kom hem at vi notter och kycklingnuggets och pratade och skrattade i sakert tva timmar till. Sen dackade alla i sina sangar och somnade sott.


Jag, Kamila & Alex

Alex, Kamila, David & Felipe

Idag har jag jobbat och ar ganska rejalt trott. Sa efter en kopp te och ett avsnitt av Simpsons ska jag nog lagga mig i sangen ett par timmar...

27 april - skrattigt

Idag var basta dagen pa jobbet ever! Jag har nog aldrig skrattat sa mycket nar jag jobbat som idag.
For det forsta var det the fun team som var pa plats: Stefanie, Sophie, Mark (kocken) och jag. Det ar alltid kul att jobba nar Mark ar dar for ingen annan har san energi som han! Han har ocksa en massa roliga pahitt for sig, som t.ex. att klistra fast pasta i pannan, gora hattar av pizzaboxar och forra veckan utmanade han mig att dricka tabasco. Forra veckan sa han ocksa att han tyckte jag passade bra i kok och undrade om jag funderat pa att bli kock. Idag nar jag gjorde en fantastiskt god tuna pasta bake sa han till mig att han trodde jag skulle passa utmarkt som kock och att jag skulle satsa pa att bli det. Glad blev jag! Till Stef sa han att hon skulle bli en fantastisk ostdelare (hon holl just da pa att forsoka hacka sonder frusen ost med en kniv). Mindre glad blev hon!
Efter nagra timmar av preps (dvs att skara paprikor, gurkor, tomater etc. och lagga i plastburkar), lite oro over att strommen skulle stangas av pga obetalda rakningar och ett allt storre vaxande berg av disk gick Mark och Sophie hem, och jag och Stef lamnades at vart ode. Vi forsokte vara seriosa och gora det vi skulle, men icke. Istallet blev det photoshoot och vacker dans i Prestos kok! Ett exempel:
Jag och Stef star och dansar och har photoshoots med vitloksbrod och champinjoner bakom vaggen dar man star nar man inte vill att kunderna ska se en. Stef kollar om det finns nagra kunder, ser nagra och suckar: "Oh." Men bara en sekund senare ar det inte langre en suck utan ett "OH!". Kunderna var namligen inte vilka kunder som helst, utan tva muskulosa killar utan troja. Uttrycket i hennes ansikte var sa oslagbart att jag inte kunde lata bli att gapskratta. Killarna daremot kollade konstigt pa oss och gick ivag.
Kul var det ocksa nar Stef satte in en plastplat i pizzaugnen. Den smalte. Vi gomde den. Jag slangde den nar ingen sag.
Halv fyra var det dock dags for mig att lamna jobbet och Stef blev ensam kvar med den andra fransyskan, Johanna, vilket kan ha blivit katastrof eftersom de inte star ut med varandra. Vi far val se imorgon om de lever.
Imorgon ska jag och Stef laga lunch och planera var resa norrut eftersom vi bada ar lediga. Ska bli kul! Pa eftermiddagen ska en colombiansk tjej komma och titta pa lagenheten och mitt rum, och jag hoppas att hon tar det sa att jag slipper oroa mig mer for det. Senare pa kvallen blir det utgang till nattklubben Regatta, nagot som jag och Sophie ar hemskt entusiastiska over!
Pa torsdag ska min nya (och gamla) rumskompis lara mig dansa salsa nar det ar latin night pa Balcony Bar har i Brisbane. Hur det kommer ga har jag ingen aning om, men det blir nog kul!

20 april

Tiden rinner snabbt ivag och nu har jag varit hela 3 manader har i Down Under! Tiden har gatt sa otroligt snabbt, men nar jag tanker tillbaka pa allt jag varit med om kanns det som jag har varit har i flera ar. Varje dag har ar verkligen ett aventyr med nya upplevelser.
Om tre veckor planerar jag att lamna Brisbane. Jag sa det till mina lagenhetskompisar igar och de blev helt upprorda. David, som jag hyr av, sa "It hurts in my heart! Best flatmate ever and you're already leaving!". Lite sorgligt kanns det allt, men jag ar ju en backpacker och maste flytta vidare nagon gang. Min rumskompis Liliana ska aka till Colombia i en manad, och jag far darfor en ny rumskompis de veckor jag har kvar. Lite sorgligt, for jag och Liliana kommer bra overens och hon ar som en blandning mellan en mamma och en syster for mig har hemma.

De senaste dagarna har jag agnat at att sova! Jag har varit sa otroligt trott efter allt partajande den senaste veckan att jag sovit sakert 11 timmar varje natt. Skont! Idag ar jag ledig och ska strax gymma en stund, sen vandrar jag nog till South Bank eller botaniska tradgarden for att bara slappa. Sist nar jag var i botaniska kom en man fram till mig och borjade prata. Det visade sig att han brukar se mig pa biblioteket nar jag vantar pa datorerna for internet. Han gor tydligen ocksa det ofta och vi agnade en stund at att klaga over datorerna dar (man star i ko i minst en timme for att anvanda en dator i en timme, sen maste man sta i ko igen). Det var lite smatrevligt och han var den forsta som kunde stava mitt namn ordentligt pa forsta forsoket (pa jobbet heter jag Kasja - det spelar ingen roll hur manga ganger jag sager att det ar fel).
Idag fyller franska Sophie ar och alla fran jobbet ska fira henne med att ata middag pa The Point. Det blir min forsta riktiga restaurangmiddag har! De har god mat och vi far 20% rabatt, sa det blir nog trevligt.

Nar jag promenerar pa gatorna har brukar jag tanka pa vad som ar sa fantastiskt med Australien och som jag kommer sakna hemma. Ett utdrag av mina tankar:
- Vadret. Det ar vinter och 26 grader dagligen!
- Solen. Trots solskyddsfaktor 30+ far man en fin branna nar man ar ute. Inte som hemma, nar man rusar ut sa fort solen ar framme, och branner sig rod som en krafta.
- Halsningarna. I alla affarer fragar de hur man mar och det kanns faktiskt som de menar det. Man kanner sig ocksa alltid extra speciell nar de kallar en "darling" och "love" - till och med mina kunder pa Presto kallar mig det. Det varmer i hjartat!
- Folket. Alla ar sa oppna har! Att prata med framlingar ar inget konstigt, och man blir inte radd som hemma.
- Leendena. Det slog mig forst harom dagen, men det ar manga fler som ler har. Nar jag har gatt pa gatorna har jag flera ganger blivit tillsagd att le av forbipasserande folk.
- Atmosfaren. Det ar avslappnande att leva har - "no worries" ar verkligen en livsstil. Folk tar sin tid och stressar inte. Jag har faktiskt inte sett manga manniskor alls springa efter en buss eller ett tag. Man tar det som det kommer, helt enkelt.
- Renligheten. Det ar rent och fint overallt, inget skrap nagonstans! Det gor att man faktiskt kan sitta pa en bank utan att behova oroa sig for smuts. Och sa ser det ju mycket trevligare ut, saklart.
- Ljudet vid overgangsstallena! Det later ungefar som en laserstrale som skjuts. Forsta gangen jag horde det i Sydney borjade jag skratta, nu far man mer en impuls och borjar ga men jag kan fortfarande inte lata bli att le. Det ar faktiskt valdigt effektivt!
- Flipflopsen! Jag har alltid varit en flipflop-manniska och nu kan jag antligen ga runt i det varje dag tillsammans med alla andra. Det ser sa mycket mer harligt ut an skorna folk har pa sig hemma.
Gissa om jag gillar Oz?

14 april, & 16 april - bilder fran Moreton Island

Oj, vad den senaste veckan har gatt snabbt!

I torsdags var jag pa en guidad tur pa Moreton Island. Gick upp 5.30, at frukost och vandrade en kort promenad till Roma Street Transit Centre dar var lilla grupp pa 8 personer mottes upp. I en stor, lite smatjurig lastbil som hette Tina akte vi mot Port of Brisbane medan guiden pratade nastan hela vagen. Jag fick sitta i framsatet, for jag var minst. Men hade mycket battre utsikt, sa jag var glad!
8.30 gick farjan och det tog runt en och en halv timme. Jag satt i solen pa oversta dack och drack cappuccino och lyssnade pa musik, det var underbart! Hann ocksa prata med en valdigt konstig tysk man (som nog var konstig for att han var full) och hans aldre australiensiska kompis (en sot gubbe, Linnea!), som inte var full utan valdigt trevlig och beromde min engelska aven han.
Val framme pa stranden borjade aventyret. Moreton Island har inga vagar, utan man maste kora med fyrhjulsdrivna bilar pa sandstranden och sandvagar. Detta innebar en hel del gupp och jag som hade glomt ta aksjuketablett madde smatt illa nar vi kom fram till vart forsta stopp, The Desert. Den ar inte naturlig utan har bildats efter en stor brand for lange sedan. Det fanns fortfarande kol kvar pa vissa stallen i sanden!
Vi tog vara sandboards - plywoodskivor - och gick upp pa en stor sanddyna for att hitta ett slatt stalle att aka pa. Jobbigt for benen! Men att aka sandboarding var himmelskt kul. Det var bara att lagga sig pa mage med huvudet forst, halla i bradan, halla upp armar och ben och aka. Jag kunde inte andas pa hela vagen ner och fick sand precis overallt, men oj vad kul det var! Alla akte, de flesta 2 ganger, och sen gick vi tillbaka till Tina och fortsatte mot Eastern Beach. Den var valdigt vacker (bortsett fran alla hjulspar) med turkost vatten och vit sand, men man kan inte bada dar eftersom det i vattnet finns hajar och maneter som kan doda en. Istallet akte vi till Northern Beach, som saknar bade hajar och maneter, for ett lunchstopp. Medan guiden forberedde lunchen tog vi ett dopp i det underbara vattnet (som dock inte var sarskilt svalkande, det var sakert 24 grader i vattnet) och bara latade oss en stund. Efter en snabb lunch akte vi vidare mot Cape Moreton och Moreton Lighthouse, det enda stallet pa on som ar berg. Moreton Island bestar annars till 98% av sand. Nar vi vandrade upp mot fyren och tittade ner mot vattnet sag vi skoldpaddor i vattnet! Nagon sag en haj ocksa, som hann simma ivag innan jag hann se den.
Sedan korde vi vidare mot det sista stoppet, Blue Lagoon. Till skillnad fran Blue Lagoon pa Island, som har hett, klart vatten, var detta en naturlig insjo i stil med Vaxsjon. Dock lite storre och med finare strand. Dar var vattnet svalt och skont, och det var en skon avslutning pa turen att bada dar. Vid 15-tiden var vi tillbaka till farjan som tog oss mot Brisbane igen. Dar farjan lagger till pa Moreton Island finns tre skeppsvrak i vattnet, som ar fran en tid da man brukade fanga och doda knolvalar dar. Nar man slutade med det visste man inte vad man skulle gora med skeppen, och dumpade dem bara i vattnet. Nu har det bildats ett rikt marint liv dar, och det ar manga som snorklar dar.
Vid 18-tiden var jag hemma igen, alldeles utmattad och med bullar och kakor som jag fatt eftersom jag var den enda backpackern i gruppen. Mina rumskompisar blev glada! Det var en riktigt harlig dag och jag ar dessutom valdigt stolt over att jag inte brande mig ett dugg. Istallet battrade jag pa min brunbranna och nu kan man faktiskt se linjer fran bikinin! :)


I fredags var det dags att jobba igen. Jobbet har blivit battre igen, sedan de franska tjejerna verkar gilla mig for gott och vi har blivit riktigt goda vanner. Men min basta jobbkompis ar en tysk tjej som heter Stephanie och ar 21 ar. Vi planerar att kanske resa norrut tillsammans efter min fodelsedag.
Pa kvallen var vi ute allihopa, pa en klubb som heter Fridays och ar ett maste for alla som besoker Brisbane. Det var valdigt roligt och vi kom hem sent. Dagen efter jobbade jag fran 12 till 22.30 och det var hemskt! Forutom trottheten var det olidligt varmt och kvavt. Alla pa jobbet kande sig konstiga och jag drack sakert 3 liter vatten. Dessutom hade vi nastan inga kunder och det fanns inget att gora, sa vi satt mest och madde daligt i 10 timmar. Pa kvallen var jag sa utmattad att jag stupade i sang och sov i 10 timmar utan att vakna en enda gang. Sondagen och mandagen var likadana - varma och utan kunder - och det var riktigt segt att jobba. Det enda trevliga var att prata med mina jobbkamrater.
Igar var det Stephanies 21-arsdag och vi firade henne i hennes lagenhet allihopa, innan vi gick till Down Under Bar och fortsatte partyt. Vid 2-tiden var jag hemma igen och vaknade 6.30 utan att kunna somna om. Sa jag gick upp och at frukost, tog en promenad, sov en timme och gick till gymmet. Nu har jag atit lunch och ska strax ner till stan och kopa lite nya klader, for ikvall ska vi ga ut igen, den har gangen med nagra killar fran The Point som ar en restaurang som managern till Presto ager. De brukar komma till oss och ata gratis mat, sa det ar sa vi kanner dem. Det blir nog roligt!

Annars ar allt bra, vintern har borjat visa sig genom att det blir morkt redan klockan 18 och det ar kyligt pa kvallarna och natterna. Man far ha en troja eller jacka pa sig for att inte frysa. Dagarna ar dock lika varma som forut; 25-30 grader och med sol for det mesta.
Jag har borjat tanka lite pa nar jag ska lamna Brisbane, och det lutar at att det blir nagra dagar efter min fodelsedag. Vart jag ska vet jag inte an, men maste nog snart borja leta efter nagon som kan ta mitt rum nar jag flyttar.
Jag har hort att det ar var hemma nu och saknar de goda vardofterna som finns dar hemma! Saknar ocksa svenskt godis, sarskilt Ahlgrens bilar (inte for att jag brukar ata dem hemma, men man saknar ju alltid det man inte har), salta fiskar och Marabouchoklad!

6 april - slott och slappt och harligt

Till att borja med: en bilduppdatering fran Mount Coot-tha Reserve och Brisbane Botanical Gardens



Efter mycket stressigt jobb under paskhelgen - dock med sa bra forsaljning att vi nu ar ett steg narmare en restaurangmiddag med alla jobbare - ar jag nu ledig i tre hela dagar. De ska spenderas pa foljande vis.
- Idag: Efter en langfrukost promenerade jag till St Johns Cathedral, en anglikansk kyrka med valdigt fina fargade fonster och tygutsmyckningar i taket. Gick hem och at lunch, packade iPod och solglasogon och gick till South Bank for att halvsova i graset i ett par timmar. Underbart! Nu ar jag pa biblioteket - min standiga internetkalla - och ska snart ga hem och laga middag och umgas med mina rumskompisar och titta pa TV.

- Imorgon: Ska jag nog ta en tur till Victoria Park, som ligger precis bakom Roma Street Parkland men dar jag annu inte varit. Sedan blir det, om vadret haller sig fint, en stund i solen for att battra pa solbrannan som knappt existerar och en traff med Elina nagonstans.

- Pa torsdag: Blir det till att vakna tidigt for att aka pa en (ekologisk!) endagstur till Moreton Island, en sando i Moreton Bay har utanfor Brisbane. Jag och 15 andra personer ska da aka runt pa on och se pa utsiktsplatser, bada i sjoar och aka sandboard i oknen!


Under alla mina promenader i stan tanker jag standigt pa hur mycket jag tycker om Brisbane och slutar aldrig att forundras over hur fint det ar har. Det kanns faktiskt precis som Maja sager att det ar om henne och Malmo: att staden tar hand om mig. Sa om ni skulle vara oroliga for mig nagon gang - ni kan vara lugna, Brisbane tar hand om mig!




1 april - stada

Idag har jag:
  • Gymmat och simmat. Jag alskar min gratis tillgang till det och utnyttjar det som bara den.
  • Varit pa posten for att skicka hem mammas sandaler. Jag far skoskav av dem, och anvander dem aldrig, sa nu blir mamma glad nar hon slipper kopa nya. De luktade dock inte alltfor gott, och jag hoppas att det inte blir jattemycket varre av att de ligger i ett kuvert i en vecka eller tva..
  • Stadat hela lagenheten. Det var min tur for forsta gangen, och det tog hela tva timmar! En rolig sak ar att man har har dammsugaren pa ryggen. Det ser sa kul och tontigt ut att man inte kan lata bli att skratta. Nu luktar hela lagenheten vanilj och ar ren och fin.
  • Fatt jobb imorgon eftermiddag/kvall. Yay sager jag och min planbok till att det ar dubbelt betalt! Har heter forresten langfredagen Good Friday.
Igar var jag vid Mount Coot-tha Reserve, ett naturreservat jag last om i min Lonely Planet. Det fanns en utsiktsplats dar som var valdigt fin; man kunde se ut over hela Brisbane och dess omkringliggande bygder och anda ut till havet vid Moreton Bay. Vackert! Det var dock det enda som fanns att se dar. Det fanns promenadstigar ocksa, men att ga pa dem var som att ga i skogen hemma. Inget speciellt alls. Den jag gick hette JC Falls Track, och jag vantade hela tiden pa att jag skulle komma fram till ett vattenfall, men utan resultat. Bara trad och stenar overallt! Sa jag beslot mig for att aka till Brisbane Botanical Gardens istallet, som ligger bara nagon kilometer darifran. Dar var det finare, och det var valdigt avkopplande att vandra omkring dar. Dock fick jag lite saknad efter min kara storasyster, som alltid nar jag gar vid vaxter - hon brukar namligen alltid beratta om det man gar forbi och vad de heter och hur deras liv ser ut.
Pa kvallen kopte jag farsk laxfile i chili- och limemarinad, och at med potatismos - ljuvligt gott! Jag har ocksa kopt knackebrod (det enda som finns ar dock Ryvita, som inte alls ar samma sak som Falu Rag Rut jag ar van vid, men det ar ju battre an inget). Innan jag gick och lade mig ringde jag ocksa hem till mamma. Det ar sa mysigt att hora hennes rost och jag somnade sott och sov som ett barn i 10 timmar.
Harom kvallen var jag ute i Brisbane och fotade, och jag hade tankt lagga upp bilder har pa bloggen men datorn vagrar kanna igen min kamera eller externa harddisk. Sa det far bli en annan gang.
Nu ska jag ga till jobbet och hamta min lon, och sen blir det middag framfor TV:n.
Glad pask pa er alla!

RSS 2.0